Følgere

søndag 5. september 2010

Hvem er egentlig helter?Det er rart å tenke på hvor enkelt det er å bli helt. Bare ved å være et godt medmenneske kan man bli hyllet som helt. Er det normalt å lene seg tilbake og se på at en båt brenner opp? Er det ikke normalt å hjelpe til? Er vi mennesker blitt så egoistiske at det per dags dato ikke er vanlig å komme til unnsetning om vi se at noen trenger hjelp?

Helter? Pffft... Vil heller kalle dem gode medmennesker, men helter blir for drøyt.

Hva ville skjedd om de ikke hjelp til og dette hadde kommet ut? Ville de ha blitt kalt svikere? Står man da i en situasjon hvor man er nødt til å velge mellom å være god og ond? Nei, dette blir for dumt. Enhver i samme situasjon ville gjort det samme, og da er man ingen helt.

Les om "de store heltene"  HER

11 kommentarer:

 1. Det er faktisk sånn at man lett kan bli grepet av såkalt bystander effect. Andre kan igjen ikke ha peiling på hva de skal gjøre for å hjelpe, andre igjen ser ikke at det skjer noe i det hele tatt.
  De som trer fram og gjør en bemerkelsesverdig innsats for å redde andres liv og helse er per definisjon(og min tolkning av den) helter.

  SvarSlett
 2. Ja de er helter, og det er alle andre som hjelper til også.

  Du får sikkert en sjanse til å bli helt en dag du også :)

  SvarSlett
 3. Bystander effect er normalt i en situasjon hvor det er mange "bystanders", som for eksempel ved situasjoner som skjer i storbyer. I denne saken var det - slik det kommer fram i artikkelen - ikke mange mennesker tilstede, derfor mener jeg det blir feil å dra inn bystander effect her.

  Og til poenget ditt om at mange folk ikke har peiling, vil jeg også si at du tar litt feil. Det de gjorde var vel stort sett å kjøre småbåtene sine bort til den brennende båten og tok med seg folkene inn til land. Når det kommer til førstehjelpen som ble gitt kan jeg nesten ikke uttale meg om, siden det ikke er gitt noen informasjon om det.

  SvarSlett
 4. det som desverre er fakta, er at når noe dramatisk skjer, så vil de aller fleste mennesker "fryse". de blir handlingslammet, prøver å sette seg utforbi situasjonen, kanskje fordi det er farlig eller ubehagelig, eller de føler at de kanskje ikke angår dem. det er det som skjer når noen får juling på en fullstappet buss. de på bussen kunne lett overmannet en enkelt overfallsmann, men fordi de aller fleste av oss aldri havner i plutselige og farlige situasjoner, så vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, det blir ett kaos under topplokket.
  mange vet ikke hva de skal gjøre, hvordan gripe fatt i situasjonen. men det er de som røsker seg ut av denne "transen" og foretar seg noe, som står opp imot farer (branner, slåsskamper etc etc), som trosser instinktet om å holde seg unna farer. de som uten utstyr eller opplæring som vet at det de gjør er dritfarlig, men allikevel hopper i det for å redde andre. det er heltemot det. eller idioti, alt ettersom hvordan du velger å se på det.

  det jeg prøver å si er at de aller fleste ØNSKER sikkert å gjøre det samme, men ikke alle evner å trø til da det en dag skjer. og da trenger vi noen helter i blant oss. noen som kan dra oss andre med, ledertyper.

  det vil man sikkert også finne der, at ikke alle sprang fram med en gang, men at noen få tok styring og ledet de andre.


  PS: misforstå meg rett, brannmenn er også helter i mine øyne, selv om de har trening og utstyr:)

  Tom

  SvarSlett
 5. Helter fordi de ikke bare er unge mennesker men også handlet helt korrekt og raskt - noe veldig mange IKKE hadde klart i tilsvarende situasjon - selv om alle hadde ønsket å hjelpe. Det er veldig lett å tenke "vi må ringe etter hjelp" eller rope og vekke andre fordi man ikke tør selv - men å kaste seg ut i båter og handle lynraskt i en situasjon der hvert minutt teller er noe som viser ansvar og evnen til å holde hodet kaldt i en stresset situasjon. Jeg tror ikke man skal uttale seg om hvordan "mannen i gata" handler i en nødsituasjon før man har vært vitne til en ulykke selv og opplever hvor enkelt det er å tenke "noen andre må gjøre noe"....

  SvarSlett
 6. Uten å vite noe mer om denne saken, tror jeg nok mange "bare" ville ringt hjelp, og følt at de gjorde sitt. Uansett: kan vi ikke kalle de helter likevel? Det skader jo ingen..!!

  SvarSlett
 7. Jeg syntes du skal passe deg med hva du skriver om hvem som er helter eller ikke! Jeg var med i denne situasjonen med denne brannen, og de som hjalp de skadde og tok seg om dem var og er virkelig HELTER, uansett hva du mener! Det blir for tåpelig av deg. Du var ikke med og så hva som virkelig skjedde, du vet ikke hele historien. Det blir for dumt av deg å være sjalu på folk som får skryt i media fordi de har reddet liv. Skam deg

  SvarSlett
 8. Hei.

  Jeg var der, jeg var en av ungdommene, jeg gjorde ikke så mye. MEN de som gjorde det var EKTE helter.. Da kompisen min så brannen hoppet han ut av senga og løp til båten med en gang? ikke alle klarer å tenke så klart. Vi er mellom 13 å 17 år, det at de klarte å ringe og hjelpe samtidig var bra i seg selv, hadde det ikke vært på de så hadde mye kunne gått værre. JEg ringte å ba folk om å be, det trengte vi. Vi får ikke sove, vi konsentreres oss ikke. det var en skremmende opplevelse.. og jeg ble trist av å lese dette, for jeg ser på kompisene min på ekte helter som tenkte så klart. hadde jeg vært våken hadde jeg blitt helt forframsa, da de vekket meg var noe under kontroll men forsatt dramtisk... og skremmende..

  SvarSlett
 9. Himmel finn deg noe annet å skrive om.. dette blir bare for dumt. (var også med, i båten der ute og hjalp)

  SvarSlett
 10. Det er for dumt at du tar opp en høyst aktuell sak og rakker ned på ungdommer som har gjort en kjempejobb. Dette er ungdommer som har vært gjennom en traumatisk opplevelse, og de leser selvfølgelig i mediene hva som står, så finner de link til denne bloggen her.

  Og selve diskusjonen din som går på hvorvidt dette er en heltedåd, hva er da en heltedåd om ikke dette? Må du gjøre noe som ingen andre kunne gjort, for å være en helt? Og helt seriøst, tror du VG har fått med seg alle detaljer i en slik sak under ett døgn etter at hendelsen har funnet sted. Dette er ungdommer med følelser, og noen av dem har nylig trukket opp et lik av vannet og reddet andre, men du gjør narr av dem.

  Men la gå, la oss si at du har rett, og at de er gode medmennesker og ikke helter, tror du at du har vært et godt medmenneske for dem? Det kan jeg bekrefte at du ikke har.

  SvarSlett
 11. Godt innlegg du over! Jeg var med i situasjonen, men var ikke med ut i båtene. Jeg satt på brygga, men det er like sterkt for meg tror jeg, og jeg tenker over det. Du skal tenke litt på andres følelser når du skriver dette her, du som eier bloggen.

  Til du over, så er det jeg som har kommentert 2 hakk over deg. Den som avslutta med: Skam deg.

  SvarSlett